Visie
Projecten
Bureau

De Factorij

Almere - Buiten
Titel
De Factorij
Project
Design & Build
Plaats
Almere - Buiten
Bouwjaar
2012
BVO
-
Bouwkosten
-
Opdrachtgever
Van Wijnen Lelystad

Kavel S5, voor het woongebouw De Factorij te Almere, is onderdeel van het ontwikkelingsplan tussen spoor en Evenaar 3KNS. Het woongebouw is onderdeel van het 'kralensnoer' langs de Evenaar met gevarieerde stedelijke bebouwing in 'groene kamers'. Om de 'groene kamer' groen te laten, is het parkeren zoveel mogelijk aan de Ambonstraatzijde opgelost. Hierdoor komt 'De Factorij' aan de Evenaar-zijde volledig in het groen te staan. De Factorij is in de rooilijnvan de Evenaar en zo ver mogelijk noordwaarts (richting Betjakstraat) geplaatst waardoor de bezonning van de tuinen en balkons maximaal is. De privétuinen en het parkeren worden door beukenhagen afgeschermd voor het zicht vanaf de openbare ruimte.

De in de vraagstelling opgegeven voetprint wordt in de lengterichting overschreden om aan het Programma van Eisen te kunnen voldoen en de plattegronden van de appartementen meer woonkwaliteit te kunnen geven. Deze overschrijding levert geen consequenties op ten aanzien van het bestemmingsplan. De hoogte van het volume varieert licht, op de koppen is deze 15,5 meter. Het woongebouw wordt vanaf de Ambonstraat ontsloten en de hoofdentree en de parkeerplaatsen liggen dichtbij.

Voetgangers en fietsers kunnen vanaf de Evenaar, Betjakstraat en Ambonstraat De Factorij benaderen.

 

Op stedenbouwkundig niveau manifesteert het woongebouw zich als één volume aan de Evenaar. Maar hoe dichterbij je komt des te verfijnder de uitwerking wordt. De schaal van de individuele woningen wordt zichtbaar door het volume op te delen per woonstramien. Dit uit zich in drie typen metselwerk bestaande uit een licht geel, een donker bruin en een sortering van beide stenen soorten. De balkons verspringen per verdieping ten opzichte van elkaar. Dit geeft een ruimtelijk effect en zorgt voor een optimale lichtinval. Door middel van de verdiepingshoge schermen worden de buitenruimten afgeschermd van het verkeersgeluid en ontstaan zeer windluwe balkons. De geluidschermen en balustraden zijn uitgevoerd in gehard glas ten behoeve van het maximale doorzicht vanaf balkon en woonkamer. Door de koppeling van de balustrades en de geluidsschermen ontstaat een spannend patroon op de gevel. Om de balkons en de galerijen met zijn bijbehorende constructie een warme uitstraling te geven, is er voor een houtachtige kleur gekozen. Deze warme uitstraling is doorgezet in de ramen en deuren van de woningen. Om de eindgevels aan de Evenaar en de Ambonstraat een extra nuance te geven, is er gekozen voor gemêleerd metselwerk met verticale accentstroken langs de kozijnen die uit het metselwerk steken. Hierdoor krijgen de eindgevels een levendig beeld.

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.