Visie
Projecten
Bureau

Onderwijscluster

Franeker
Titel
Onderwijscluster
Project
Architectenselectie
Plaats
Franeker
Bouwjaar
2011
BVO
4.800m2
Bouwkosten
3.692.000,- (excl. W/E)
Opdrachtgever
RSG Simon Vestdijk Hoofdgebouw Harlingen

Op de locatie van de oude “Opslach” moest het bouwvolume een accent krijgen als tegenhanger van het gebouw van de Anna Maria van Schurman. Daarbij moest rekening worden gehouden met de geluidscontouren van de ringweg. En omdat de locatie onderdeel is van de Elfstedentocht route vraagt dat om bijzondere zichtlijnen vanuit de route Sexbierumervaart.

 

De interessante onderwijskundige vraag die speelde was één vanuit didactisch oogpunt: of de verschillende leeftijdsgroepen het wel leuk zullen vinden in één gebouw ondergebracht te worden en welke risico’s kleven daar aan? Deze vraag was tegelijkertijd ook de inspiratiebron voor de vormgeving voor het gebouw. Voor Tromp Partners Architecten is een onderwijsgebouw een vertaling van de onderwijsvisie van de gebruikers. Maar ook de samenwerking met de gebruikers, Simon Vestdijk, de Opslach en kinderopvang Friesland. Voor ons is dit onderwijsgebouw een vertaling van de onderwijsvisie van deze gebruikers. We hebben eerst een masterstudie gemaakt waarin we vanuit één bouwvolume het gebouw hebben opgeknipt in drie delen voor de verschillende hoofdgebruikers. Het grote voordeel van drie instellingen in hetzelfde gebouw is het gebruik van gemeenschappelijke ruimten. Deze ruimte hebben we dan ook centraal geplaatst en de volumes steken in die ruimte. De hoofdopzet, oftewel de buitenzijde, van het gebouw is ontstaan vanuit een eenduidige opzet en is vervolgens vertaald naar drie gebouwdelen met ieder hun eigen uitstraling rondom een gemeenschappelijke ruimte met de allure van een theaterzaal.

 

Vanwege de leerlijn van 0– 16 jaar, hebben we het gebouw langzaam van één laag naar drie lagen laten oplopen. Je ontkomt niet aan de compactheid voor de basisschool, waardoor deze over twee lagen loopt. Vervolgens is de middelbare school opgetild naar drie lagen zodat de begane grond transparantie biedt met toegangsfuncties en kantine. De kantine kan gekoppeld worden aan een gemeenschappelijke foyer die te gebruiken is voor grote bijeenkomsten. Bijzonder is vervolgens dat de foyer is voorzien van een groot podium dat tevens de kinderopvang is. Het lokaal van de kinderopvang is daarom ook één meter verhoogd en voorzien van flexibele wanden.

 

Het grote voordeel van drie instellingen in hetzelfde gebouw is het gebruik van dergelijke gemeenschappelijke ruimten. Maar ook het muzieklokaal of een keuken, zijn uitwisselbaar. Flexibiliteit van deze grote ruimten is dan ook van groot belang. Vanuit deze gedachte is er veel gebruik gemaakt van lichte scheidingswanden.

 

Voorwaarde van de gebruikers was dat een ieder haar eigen identiteit, karakter en uitstraling vertaalt zou zien in het gebouw door kleur en materiaal. De kinderopvang is in hout gematerialiseerd, de basisschool in metselwerk en metaal en beplating voor de middelbare school. Dit sluit aan bij het wat meer serieuze karakter dat zo’n middelbare school moet uitstralen. Hoe ouder je wordt, hoe professioneler de omgeving moet zijn. Dit concept in materialisering is doorgetrokken van het exterieur naar het interieur.

 

Het interieur heeft een verloop van warme naar volwassen kleuren. De hoofdkleurstelling is terracotta, wat vooral terugkomt in de linoleum vloerafwerking. 

 

Het eigen karakter van elke school wordt tevens versterkt met één of meerdere eigen ingangen voor elke school. Ook de terreininrichting draagt hiertoe bij. Dit is een ‘shared space’, zo is het terrein voor auto’s alleen toegankelijk voor halen en brengen, parkeren voor personeel moet ook elders, waardoor er speelterreinen voor elke school zijn in een open terrein situatie.

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.