Visie
Projecten
Bureau

MFC De Ploats

Blokzijl
Titel
MFC De Ploats
Project
Architectenselectie
Plaats
Blokzijl
Bouwjaar
2014
BVO
765m2 renovatie, 110m2 uitbreiding
Bouwkosten
700.000,- (incl. W/E)
Opdrachtgever
Gemeente Steenwijkerland

In de visie hebben we de stad als metafoor voor het multifunctionele centrum genomen. Van oudsher is een stad een verzameling van diverse functies die elkaar ondersteunen en versterken.

Aan de basisfunctie, in Blokzijl de bestaande gymzaal / grote ontmoetingszaal, worden (nieuwe) complementaire functies geschakeld. Er kunnen in de toekomst, naar gelang dit wenselijk is, andere gebruikers aansluiten.

Door de puzzelstukken op de juiste plek te koppelen ontstaat er synergie tussen de gebruikers en een plattegrond die in basis goed moet kunnen functioneren.

Door de koppeling van de puzzelstukken / functies aan de basis ontstaat een klein stadje binnen een groter geheel. Waarin elk element als eenheid is te herkennen.

 

Door het inzichtelijk maken van de knelpunten en positieve punten binnen het bestaande gebouw, door middel van gesprekken met de gebruikers, zijn er door een aantal ingrepen al grote veranderingen teweeg gebracht. Zowel in functionaliteit, routing en toekomstwaarde.Hierdoor kunnen ook de ruimten die als positief worden ervaren en die functioneel logisch zijn worden behouden en worden versterkt.

 

Door de metafoor van een stad te kiezen kunnen op relatief eenvoudige wijze volumes aan de basis worden toegevoegd en weer worden verwijderd zonder dat hierbij de functionaliteit en het beeld ingrijpend veranderd. Net zoals een stad is ook een multifunctioneel gebouw altijd in beweging.

 

Streekeigen

Dorpen en steden koesteren hun geschiedenis om de eenvoudige reden dat deze het geheim bewaard van het specifieke karakter van de plek.

Regiospecifieke architectuur of streekeigen architectuur bewerkstelligd dat gebruikers zich willen identificeren met het gebouw, de buurt en hun streek.

 

Blokzijl telt 58 rijksmonumenten. De haven met zijn oude panden en het kanon is kenmerkend voor het stadje. Tevens zijn de oude stadswallen nog goed herkenbaar.

Deze oude panden, rijksmonumenten hebben de inspiratie gevormd voor de nieuwe invulling.

Door op een eigentijdse wijze de karakteristieken van de oude panden te vertalen naar een gebouw van deze tijd.

 

Het puntdak is zo georiënteerd en met de juiste hellingshoek dat ze klaar zijn voor de installatie van zonnecellen. En daarmee ook een optimaal rendement kan worden behaald.

Qua materialisatie zal worden aangesloten bij het bestaand. De combinatie van metselwerk en een houten gevelmateriaal past binnen het straatbeeld en is te herkennen in de gehele stad. Glaspartijen in de welbekende verticale geleding bepalen het gevelbeeld rondom.

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.