Visie
Projecten
Bureau

MFC De Eiken

Tiendeveen
Titel
MFC De Eiken
Project
Architectenselectie
Plaats
Tiendeveen
Bouwjaar
2013
BVO
1.620m2
Bouwkosten
2.190.700,-
Opdrachtgever
Gemeente Hoogeveen

In het multifunctioneel centrum zijn naast het dorpshuis, de basisschool, een gymzaal, een peuterspeelzaal en kleed- en wasruimten voor de voetbalvereniging onder gebracht.

Gaande het proces is de eigenruimte voor de peuterspeelzaal vervallen, de peuters maken nu een aantal dagdelen gebruik van (vergrote) ruimten van de basisschool.

 

De locatie voor de nieuwbouw van het multifunctioneel centrum ligt aan de rand van het dorp Tiendeveen in de Gemeente Hoogeveen. Het gebied kenmerkt zich door een slagenlandschap haaks op het kanaal. Voor het multifunctioneel centrum is als het ware het maaiveld opgetild waarna de functies er onder zijn geplaatst en het maaiveld er overheen is gelegd. Het groene dak volgt hierbij de onderliggende functies zoals de basisschool, de gymzaal, peuterspeelzaal, dorpshuis en kantine en kleedruimten voor de voetbalvereniging.

De centraal gelegen gymzaal kan tevens dienst doen als multifunctionele zaal waarbij de verhoogd aangelegde vergaderruimte kan worden gebruikt als podium.

De overige functies zijn rondom de grote zaal geplaatst opdat deze zaal voor een ieder eenvoudig bereikbaar is voor sport, spel of bijeenkomsten. De extra hoogte onder het gebogen dak is bij de school gebruikt voor een leer-/werkzolder en verder voor het wegwerken van de technische installaties.

 

Bij grotere sportevenementen kan van  alle kleedruimten gebruik worden gemaakt. Het dorpshuis en de kantine kunnen worden gekoppeld tot één grote ruimte.

 

Door het opvallende gebogen dak wat met sedum wordt bedekt valt het gebouw weg in het Drentse landschap.

 

De nieuwbouw van een multifunctioneel centrum heeft grote invloed op zijn omgeving, niet alleen in het aanzicht maar ook in het gebruik. Daarom zijn er naast de reguliere ontwerpteamvergaderingen ook een 2-tal avonden georganiseerd met het dorp om ook hun inbreng mee te nemen in de uiteindelijke afwegingen om te komen tot het definitieve ontwerp. Dit vinden wij als architectenbureau erg belangrijk en waardevol.

In deze fase is ook het totale buitengebied ontworpen in samenspraak met de betreffende Gemeentelijke afdeling.

 

Bij de keuze van materialen is veel aandacht geschonken aan de duurzaamheid en de consequenties voor de exploitatie.

Het mos-sedum dak was vanuit de presentatie al een wens van partijen. Tijdens de diverse fasen is het vaak ter discussie gesteld i.v.m. de meer investering. Uiteindelijk is er positief besloten om het dak WEL te voorzien van een mos-sedum bedekking.

En met duurzaamheid hoog in het vaandel is er een pellet kachel geplaatst om het gehele complex te verwarmen. 

 

Lees hier het artikel over MFC De Eiken te Tiendeveen in het tijdschrift Bouwen in het Noorden

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.