Visie
Projecten
Bureau

MFA Yders Hoes

Yde - de Punt
Titel
MFA Yders Hoes
Project
Architectenselectie
Plaats
Yde - de Punt
Bouwjaar
2013
BVO
1.634m2
Bouwkosten
2.175.000,-
Opdrachtgever
Gemeente Tynaarlo

Het programma van eisen wat geschreven is door BCN te Drachten is uitgangspunt geweest voor het ontwerp. Het dient een gebouw te worden waarbij de multifunctionaliteit centraal staat.

Het gebouw moet ontworpen worden rondom een grote zaal welke wordt gevormd door samenvoeging van het onderwijsplein en “DeBrink” van het dorpshuis.

Het nieuwe gebouw is gesitueerd op het terrein waar in de huidige situatie de school en de gymzaal staan. Indien mogelijk is het gewenst het gebouw zo te plaatsen dat deze gebouwen tijdens de bouw van het nieuwe gebouw (gedeeltelijk) kunnen blijven staan. Dit is dan ook het geval geweest.

 

In het ontwerp is het grote volume van de gymzaal verkleind door dit volume een meter de grond in te drukken terwijl het vloerniveau van de school een meter is opgetild. Op de kleedruimten zijn een aantal ruimten geplaatst waaronder de vergaderruimte die tevens als podium kan worden gebruikt.

Yde – De Punt is een oud brinkdorp. Het terrein rondom het gebouw wordt daarom weer als brink ingericht met veel groen en bomen. Het gebouw is een gast op deze groene brink. Door het gebouw van de grond te tillen en de plint hieronder terug te liggen lijkt het gebouw boven de brink te zweven.

Het gebouw bestaat uit een aantal doosjes met ieder een eigen kleur aan de binnenzijde die boven het maaiveld lijken te zweven. De grootste doos, de gymzaal die in het maaiveld wegzakt, loopt over in een atriumachtige ruimte waarin het onderwijsplein en de brink gehuisvest zijn. De ruimte tussen de doosjes wordt gebruikt voor entrees en spreekruimten.

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.