Visie
Projecten
Bureau

MFA Swettehûs

Scharnegoutum
Titel
MFA Swettehûs
Project
Architectenselectie
Plaats
Scharnegoutum
Bouwjaar
2013
BVO
1.860m2
Bouwkosten
2.185.000.-
Opdrachtgever
Gemeente Súdwest - Fryslân

De opdracht voor de nieuwbouw van een basisschool is na een architectenselectie door TPA verworven op basis van een schetsontwerp op een andere locatie in Scharnegoutum.

Omdat de door de gemeente aangedragen locatie op veel weerstand vanuit het dorp stuitte is alsnog besloten nieuwbouw te plegen op de bestaande locatie van de basisschool. Maar omdat dit gebouw/locatie reeds was toegezegd aan het bestuur van het dorpshuis is door de gemeente besloten een MFA te bouwen waarin worden ondergebracht het dorpshuis Elim, de basisschool CBS Op é Hichte en de peuterspeelzaal die een ruimte zal gebruiken van de school. In tweede instantie is ook de kinderopvang Thuis-bij-Thea nog aan het programma toegevoegd. Een aantal ruimten van het dorpshuis worden verhuurd aan huisartsen en fysiotherapeut.

 

Alvorens tot een definitieve vorm te komen zijn verschillende varianten onderzocht waarbij gezien werd naar functionaliteit in relatie tot de verschijningsvorm en bestemmingsplan.

Uiteindelijk is er voor gekozen een markant rond gebouw in twee bouwlagen wat uitloopt in een lager deel waarin het dorpshuis wordt gehuisvest. In het ronde gebouwdeel met daarop de ‘geschubte’ hellende daken zijn de onderwijsfuncties en de kinderopvang gehuisvest.

Het ronde ‘houten’ gebouw manifesteert zich als een paviljoen in het groen. Het gebouw vormt de verbinding tussen de Legedyk en de De Terp. Het dorpshuis met dokterspraktijk wordt benaderd vanaf de Legedyk. De school en kinderopvang vanaf De Terp.

De gevels worden gekenmerkt door een verticaal raster van houten stijlen waartussen de kozijnen en andere invullingen zijn geplaatst. De entrees zijn in het volume uitgesneden zodat ze goed herkenbaar zijn.

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.