Visie
Projecten
Bureau

MFA Noordstee

Stadskanaal
Titel
MFA Noordstee
Project
Design & Build
Plaats
Stadskanaal
Bouwjaar
2012
BVO
2.140m2
Bouwkosten
2.090.000,-
Opdrachtgever
Simon Benus Bouw B.V.

Vanuit de stedenbouwkundige situatie ingegeven, heeft de MFA een paviljoenachtige uitstraling gekregen die midden in het groen staat. Met deze insteek heeft de MFA een eigen identiteit en wordt tevens het groene karakter gecontinueerd. Ook al is het één paviljoen, de uitstraling en eigenheid van het geheel komen voort uit de diverse gebruikers in samenspel met z'n stedelijke context. Dit komt tot uitdrukking in de uitwerking van de architectuur.

 

Tussen de huidige woning,waar mogelijk in de toekomst de uitbreidingen van de school kan plaats vinden, en de locatie van de MFA, bevinden zich de 50 parkeerplaatsen, die ontsloten worden door de huidige en een nieuwe dam. Het parkeerterrein is zoveel mogelijk in het groen ingebed door de plaatsing van bomen tussen de parkeerplaatsen.Tevens worden de bomen gebruikt als begeleiding naar de hoofdentree, alsmede dat deze schaduwplekken verzorgen op de speelterreinen voor de kinderen. De open fietsenstalling bevindt zich in de nabijheid van de hoofdentree gecamoufleerd door bomen.

 

De bestaande gebogen bomenrij blijft zoveel mogelijk gehandhaafd en vormt de begeleiding naar de hoofdentree. Het paviljoen bestaat uit een hoger en lager deel. Dit komt voort uit het zorgvuldig plaatsen van de verschillende gebruikers rondom de centrale entree en functies op de verdieping plaatsen die daar geschikt voor zijn, in combinatie met de ambitie om het paviljoen zo compact mogelijk te maken, in verband met de exploitatiekosten en de logistieke opzet. Zo zijn het Ontmoetingscentrum met bijbehorende functie en de kantine en kantoren van de voetbalvereniging SPW op de verdieping gesitueerd, de rest bevindt zich op de begane grond. I.v.m. de integrale toegankelijkheid van het gebouw en bevoorrading van de keuken, wordt er een (brandcard)lift geplaatst.

 

Het hogere deel van het paviljoen heeft een kleine verdraaiing vanaf de entree, waardoor de plaats van de entree extra benadrukt wordt. Als bijkomend voordeel, door deze verdraaiing, richt de tribune van de voetbalvereniging SPW zich recht op de speelvelden. De tribune aan de sportvelden geeft het paviljoen aan deze zijde z'n geheel eigen SPW 'identiteit'. De kantine grenzend aan de tribune, heeft een wijds panoramisch blikveld op de speelvelden. De kleedkamers en ondersteunende functie zijn gemakkelijk te bereiken vanaf het veld.

Om het hogere deel visueel zo laag mogelijk te maken, is gekozen voor een sterk horizontale geleding, een combinatie van metselwerk, houtachtige materiaal en glas. Het dakoverstek is tevens een goede zonwering en beschermd de gevel van onnodig vuil worden. Uitgangspunt voor de materiaalkeuze is onderhoudsvriendelijk en duurzaam.

 

De Boerhaavestraat-zijde van de MFA is 1-laags, om het paviljoen zo klein mogelijk te laten lijken en zoveel mogelijk groen te tonen. Voor het lagere deel van het paviljoen, in aansluiting op de omliggende bebouwing, is gekozen voor een rode Groninger baksteen met daarin vrolijk verspringende ramen. In dit deel bevinden zich Catalpa kinderopvang en Welstad Peuterspeelzaal.

Samen met het speelterrein voor de kinderen, naamgeving van Catalpa en welstad op de gevel, en het lage bouwvolume met z'n verspringende ramen, geven het paviljoen aan deze zijde een heel eigen Catalpa / Welstad 'identiteit'.

 

Alle gebruikers kunnen vanuit de centrale hal in hun eigen ruimten komen en deze zijn apart afsluitbaar wat de beheersbaarheid van het gebouw ten goede komt. Het kantoor van de beheerder grenst direct aan het entreeportaal, hierdoor is er goed toezicht op het komen en gaan van de gebruikers.

 

Alle algemene ruimten krijgen een eenduidige kleur op de vloer. De wanden worden wit, met uitzondering van de ondersteunende functies als toiletten, bergingen etc. Elke gebruiker krijgt z'n eigen kleur op de vloer in verband met de herkenbaarheid. Ook hier worden de wanden wit en de ondersteunende functies krijgen een bijpassende kleur. De voorgestelde kleuren worden na overleg met de verschillende gebruikers definitief vastgelegd. Door het gebruik van verschillende kleuren wordt de identiteit van de verschillende gebruikers benadrukt.

 

De heldere organisatie van de plattegronden met de benadrukking van de eigen identiteit van de verschillende gebruikers, zowel binnen als buiten, gekoppeld aan de landschappelijke verankering van het paviljoen in het groen, maken de nieuwe MFA tot een aanwinst in Stadskanaal Noord.

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.