Visie
Projecten
Bureau

OBS de Twamêster

Wergea
Titel
OBS de Twamêster
Project
Architectenselectie
Plaats
Wergea
Bouwjaar
2013
BVO
1.010m2
Bouwkosten
1.010.000,-
Opdrachtgever
Gemeente Boarnsterhim

Middels een architectenselectie hebben we de opdracht verworven voor het ontwerp van een 8-klassige basisschool met een bvo van 1.010 m2 te Wergea. Door het principe Passief Bouwen hebben we onszelf een aantal doelen gesteld. Het moest een compact gebouw worden, hoge isolatie buitenschil, ruimte voor installaties, voorkomen van direct zonlicht, massa in het gebouw en lichte scheidingswanden t. b.v. de flexibiliteit.
Als extra, duurzame opties hebben we genoemd, warmte- koudeopslag, bodem lucht wisselaar, zonneboiler- / collector, sedum- of grasdak.
De uitgangspunten  voor het ontwerp waren op de begane grond 600m2 voor de onder- en middenbouw en 400m2 op de verdieping. In het programma werden geen m2 gegeven voor een gemeenschappelijke ruimte, maar werd wel als zeer positief en gewild ervaren.

Om dicht bij het principe van Passief Bouwen te blijven zijn alle lokalen op het zuiden georiënteerd. De functies die minder warmte nodig hebben of zelfs warmte genereren, te denken aan de keuken, komen aan de noordzijde van het gebouw. De functies die minder of geen daglicht nodig hebben liggen aan de noordzijde.
Daarbij worden de verdiepingen verbonden middels een grote trap in de vide. Het speellokaal is zo ver mogelijk open gemaakt om een grote gemeenschappelijke ruimte te kunnen maken.
De groepsruimten zijn in clusters van 2 gekoppeld met daartussen een blok met toiletten en de bergruimten. De ondersteunende functies, kantoren, personeelsruimte en repro liggen aan de noordzijde.
Er is één centrale entree, waarbij je door het tochtportaal de gemeenschappelijke ruimte binnenloopt. En een separate entree voor de onderbouw. Op de verdieping bevinden zich 4 lokalen. Door de vide en grote trap worden de leerpleinen van de begane grond en verdieping verbonden. De lokalen zijn voorzien van een Flexio wand naar het leerplein. Op deze manier kunnen de groepsruimten maximaal profiteren van de ruimte op het leerplein.  

 

Op de begane grond vormt zich een plint van kozijnen en gekleurde stroken. Het concept van de boekenplank met zijn gekleurde boeken komt niet alleen terug in het gevelbeeld, maar ook in het interieur.

Het maaiveld is opgetild en ingesneden en als een boekenplank met boeken is het programma daaronder geschoven. Het geheel van gekleurde verticale stroken, afgewisseld met bredere houten banen, in de gevel geeft een vrolijk geheel.

De zijgevels zijn een houten omranding met daarin deze verticale invulling. De stroken zijn ingeklemd in kozijnen met de kleur wit. Aan de voorzijde zijn er dakkapellen geplaatst, voor elke groepsruimte een dakkapel met hiertussen ook weer het ritme van de verticale gekleurde stroken.

Het dak wordt doorgetrokken tot de voorgeschreven goothoogte van 3,5 meter en vormt zo een mansardekap.

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.