Visie
Projecten
Bureau

Dependance R.K.B.S.Bonifatius: de Bonnetop!

Sneek
Titel
Dependance R.K.B.S.Bonifatius: de Bonnetop!
Project
Dependance R.K.Basisschool St. Bonifatius: de Bonnetop!
Plaats
Sneek
Bouwjaar
2016
BVO
-
Bouwkosten
-
Opdrachtgever
Gemeente Súdwest-Fryslân

Met de opening van de dependance Bonnetop aan de Looxmastraat 39 te Sneek is het jarenlange ruimtegebrek opgelost. Nu ook de kinderopvang is gestart op de Leeuwarderweg is het Integraal Kind Centrum Bonifatius een feit.

Voordat de kinderen van de bovenbouw mochten verhuizen naar hun Bonnetop, zijn wij als architectenbureau al een tijd bezig geweest met alle voorbereidingen. 

 

Van het maken van uitbreidingsplannen op de Leeuwarderweg tot het maken van een voorlopig ontwerp voor de oude "Muziekschool". Wat hebben we met het gehele projectteam een fantastisch proces doorlopen. 

Als bureau werken wij vanuit de visie Mens - Gebied - Gebouw.

Dat wil zeggen dat we beginnen bij de Mens, wie worden de toekomstige gebruikers en op welke manier kunnen wij ze betrekken bij het ontwerpproces. Dit hebben we gedaan door middel van een presentatieavond met een open gesprek. Tips, wensen en ideeën konden op tafel worden gelegd en we hebben deze zoveel mogelijk, waar dit kon, meegenomen in het ontwerp. 

De kinderen hebben in hun klas moodboards gemaakt van hun ideale school. Ook deze hebben we verwerkt.

 

Voordat we met het Gebouw aan de slag gaan is het Gebied van belang. Immers een omgeving past zich minder makkelijk aan dan een gebouw. In een bestaande omgeving heb je met bestaande structuren en verkeersstromen te maken. Met de stedenbouwkundige van de gemeente hebben we dan ook de routing vastgelegd. 

Als je met de fiets komt, waar ga je dan langs. Als je de kinderen met de auto komt brengen, waar parkeer je, waar vind ik de kiss en ride. En als ik lopend kom, wat is dan mijn route?. Waar bevinden zich de pleinen en wat voor type pleinen zijn dit, actief, ontspannen? In samenspraak met Gemeente, omwonenden en de gebruikers is hier een ontwerp voor gemaakt en ook zo ter uitvoering gebracht.

 

Het Gebouw, met het bestaande casco van de oude "Muziekschool" was de jas deels gereed. Wel moest deze jas een grondige renovatie ondergaan. Om het weer te laten voldoen aan de eisen en wensen van nu is alles goed geïsoleerd, is het dak op zwakke plekken gerepareerd, lekkende dakramen vervangen en aan de buitenzijde heeft het pand zijn oude karakter terug gekregen, de gehele buitengevel is voorzien van nieuwe kozijnen. De grootste verandering is te zien aan de Kloosterstraat. De driedeling is weer terug en overal komt de roedeverdeling weer in. In de topgevel, centraal in het gebouw, is een compleet nieuwe hoofdentree gemaakt.

Door middel van een geheel nieuwe installatie, kabels en leidingen en alles wat nodig is voor een fijn binnenklimaat, goede verlichting en fijne leeromgeving is aangepakt. 

De oude structuur van de school die het ooit was hebben we teruggebracht. Ruime, lichte, hoge lokalen wisselen elkaar af met leerpleinen ertussen. De 'Huuskes' zorgen ervoor dat de leerpleinen een rustige plek zjin geworden waar leerlingen geconcentreerd kunnen werken. In de 'Huuskes' bevinden zich de naast de toiletten, ook de garderobe (met plek voor broodbakjes, gymtassen en schooltassen), de brandslanghaspel, een afsluitbare BSO - kast en plaats voor een bescheiden bibliotheek. 

Door de hoge ramen en plafonds op bijna 4 meter valt het daglicht geweldig naar binnen. De basis van het lokaal is een lichte pvc vloer. De wanden zijn rustig gehouden met 1 accentkleur achter het digibord. De zachtgroene tint geeft een rustige sfeer in het lokaal. Door de mogelijheid om werk van leerlingen te exposeren aan het prikbord, op de legplanken of aan een spandraad is meegenomen in het ontwerp en de uitvoering blijft elk lokaal opgeruimd. 

 

Met het gehele projectteam hebben we een schoolgebouw opgeleverd waar leerlingen een fijne schooltijd hebben, leerkrachten met plezier werken, het schoolbestuur trots op is, de Gemeente een karakteristiek pand heeft weten te behouden, een opwaardering van de omgeving voor de bewoners hebben bewerkstelligd en wij als architect enorm blij mee zijn met het totaalbeeld. Onze visie Mens - Gebied - Gebouw verenigd in 1 ontwerp. 

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.