Visie
Projecten
Bureau

Centrumschool

Emmeloord
Titel
Centrumschool
Project
Architectenselectie
Plaats
Emmeloord
Bouwjaar
2010
BVO
1.380m2
Bouwkosten
1.297.000,-
Opdrachtgever
Stichting CPO Noordoostpolder

De opdracht omvat het ontwerpen van een gebouw waarin twee scholen worden gehuisvest. In totaal worden er 10 groepsruimten gerealiseerd, vier groepen voor de OBS KoninginJulianaschool en vijf groepen voor de CBS Adriaan Valeriusschool en een wisselruimte. Daarnaast wordt er een los staande gymzaal gerealiseerd.

 

De onderwijskundige visies die door de scholen zijn opgesteld zijn als uitgangspunt gebruikt bij het ontwerpen van dit schoolgebouw. Omdat samenwerking tussen de gebruikers belangrijk was in deze onderwijsvisies is het realiseren van een zo groot mogelijke centrale ruimte uitgangspunt geweest bij het ontwerp. Door het gebruik van flexibele wanden tussen de lokalen onderling en de centrale ruimte is een flexibel gebouw ontstaan waar binnen de beide scholen de ruimte hebben hun eigen onderwijsvisie te ontwikkelen en vorm te geven.

Door het speellokaal in het hart van het schoolgebouw te leggen kan het speellokaal gekoppeld worden met de gemeenschappelijke ruimten van de school. Door het optillen van het dak van het centrale deel komt er veel daglicht naar binnen. De groepsruimten zijn rondom dit centrale hart gesitueerd.

 

Het gebouw bestaat uit vier gemetselde blokken die als wieken van een molen rondom de gemeenschappelijke ruimte zijn gepositioneerd. Het speellokaal kan door middel van paneelwanden aan de gemeenschappelijke ruimte worden gekoppeld. Door de mogelijkheid de paneelwand in het midden van het speellokaal te plaatsen kunnen beide scholen gelijktijdig een grote ruimte creëren.

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.